Siğil

By | 11:55 Leave a Comment

Siğil

Siğil, HPV virüsünün derinin üst tabakasına veya mukozaya yerleşmesiyle oluşan enfeksiyonlardır. Yerleştiği bölgeye göre farklı görünümde, renkte ve büyüklükte olabilirler. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıf olduğu anlarda etkisini gösteren HPV virüsü, aylarca sürebilecek kuluçka dönemiyle gelişme gösterirler. Siğillerin yerleşme yeri dış deri tabakası ve genital bölgelerdir. Genital bölgelerde ki siğiller oldukça önemlidir. Çünkü tedavi edilmedikleri takdirde, rahim kanserine kadar gidecek bir oluşum sergilerler.  ,
HPV virüsü nedir?
İnsanlarda siğil oluşumuna sebep olan Human Papilloma virüs kısaca HPV, hücreler içerisine yerleşerek, enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Kesin tedavisi bulunmayan virüs, bulaşıcı özelliğe sahiptir. İnsanlardaki sağlam deri tabakasından bulaşması zordur. Ancak yaralardan ve cinsel yolla bulaşması mümkündür. Cilt tabakası üzerinde bulunan siğiller temas ile bulaşmazlar, genital bölgede yerleşen siğiller ise, cinsel ilişki yoluyla tüm vücutta yayılım gösterebilirler. Çok eşli yaşayan kişilerin bu oluşumlara karşı dikkatli olması önerilir. Tek başınayken ağrı yapmayan genital siğiller, cinsel ilişki sırasında ve temizlik anında ağrı ve kanamalara sebep olabilir.
siğilHPV virüsünün ve siğillerin tedavisi nasıl yapılır?
HPV virüsünün kesin tedavisi olmasa da, siğillerin temizlenmesi sağlanabilir. Siğillerin üzerine krem uygulamak, Kriyoterapi yöntemi ile soğuk tedavi uygulanması ve siğillerin dondurulması, lazer yöntemi veya elektro koter yardımıyla tek tek siğillerin yok edilmesi sağlanabilir. Cerrahi yöntem uygulandığında ise, bisturi ile siğiller alınarak, alttaki dokuda bulunan bölgenin temizlenmesi hedeflenir. Bu yöntem olukça zorlu bir süreç olduğu için, diğer yöntemler değerlendirilebilir. Siğillerin sayısına ve durumuna bağlı olarak, birkaç seans sürecek tedavilerde başarılı sonuçlar alınabilir. Bundan sonraki aşamada hastalığın tekrarını önlemek için, gerekli önlemlerin alınması gerekecektir. Hastanın bağışıklık sistemini yükseltmek, siğillerden korunmak için yardımcı olacaktır. Genital siğil tedavisi her iki eşe de uygulanması gereken bir durumdur.
Siğiller neden tedavi edilmelidir?
Özellikle genital siğillerin bulaşıcı özelliklerinden dolayı hızla yayılım gösterdiklerini unutmamak gerekir. Hem estetik yönden, hem de sağlık açısından tedavi edilmeleri gerekir. Tüm cilt dokusuna yayılım gösteren oluşumlarda, cilt dokusunun alınması gündeme geldiğinde, yapılacak ameliyatların risk taşıması kaçınılmaz olacaktır. Rahim ağzı kanserlerine kadar gidebilecek bu oluşumları, mutlaka kontrol altına almanız gerekmektedir. Bayanların 9-26 yaş arasında rahim ağzı kanseri için geliştirilmiş aşıları olması, hastalığın üzücü sonuçlarına engel olacaktır. Genital siğilleri bulunan kadınların, hamilelik dönemlerinden önce tedavi edilmesi, bebeğin doğum sırasında zarar görmesini ve virüsün bulaşmasını engelleyecektir.
Siğiller nasıl belirti verirler?
Ciltte oluşan karnabahar görünümlü bombeli veya düz kabarıklıklar siğil oluşumlarının belirtileridir. Siğiller açık krem ve kahverengi tonlarına kadar değişik renklerde ve ebatlarda olabilir. Genital bölgenin tamamında ortaya çıkabilen siğiller üretra içerisine de yayılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder