Siğil Tedavisi

By | 12:08 Leave a Comment

Siğil Tedavisi

Siğil tedavisi, ağrılı ve  çoğalma gösteren siğil oluşumlarının bitkisel, ilaç ve cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılmasıdır. Siğillerin oluştuğu bölgelere göre tedavi şekillerinin uygulandığı görülmektedir. HPV virüsü ile meydana gelen bu oluşumların mutlaka tedavi edilmesi önerilir. Siğillerin bulaşıcı olması sebebiyle, hastalığı taşıyan kişilerle direkt temastan kaçınmak, temizliğe önem vermek gerekir. Bazı durumlarda kendiliğinden kaybolsa da, inatçı siğiller dışarıdan müdahale gerektirebilir. Kesinlikle kendi başınıza müdahale etmenizi önermiyoruz.
Siğillerin bitkisel tedavisi nelerdir?
  • Siğillerin üzerine incir sütü sürmek faydalı olmaktadır.
  • Soğan ve tuz ovularak siğil üzerine konulur.
  • Ada soğanının ezilerek oluşumların üzerine konması iyi gelecektir.
  • Siğilin semiz otu ile ovulması yararlı olacaktır.
Siğillerin ilaç ve cerrahi tedavisi nasıl uygulanır?
Kriyoterapi yöntemi: Hastalığın en etkin tedavi yöntemi kriyoterapi yolunun olduğu bilinmektedir. Bu yöntemde -196 derece sıvı nitrojen kullanılarak, siğiller dondurulur ve yok olması sağlanır. Halk arasında soğuk, kar tedavisi olarak ta bilinmektedir. Bölgedeki hastalıklı dokuları öldürerek tedavi olanağı sağlar.Hiç bir iz bırakmayan yöntem, güvenle tercih edilebilir. Uygulama sonrasında oluşabilecek ağrı ve şişkinliklere karşı ilaç kullanılabilir. Seanslar halinde uygulanan bir yöntemdir. Bazı durumlarda sıvı nitrojen yerine, -79 derece sıvı karbondioksit kullanılabilir.
Elektrokoter yöntemi: Siğillerin antiseptik solüsyonlarla temizlenip, koter kalemiyle yakılarak yok edilmesini sağlar. Bu yöntemde lokal anestezi uygulaması yapılır. Yaygın siğil oluşumlarında genel anestezi de uygulanabilir. Oldukça başarılı bir yöntemdir. Yüksek frekanslı FH dalgaları üreten elektrokoter, ani ısı oluşturarak siğilleri yok etmektedir.
Lazer yöntemi: Tedavi için faydalı olsa da, maliyet açısından pahalı bir yöntemdir. Ağrısız olan uygulamada, derideki kalınlaşma lazerle inceltilerek, siğillerdeki damarlar lazer ile yakılır. İşgücü kaybına sebep olmadığından, ayak tabanlarında, el ayalarında bulunan siğillerde uygulanması tavsiye edilir.
Cerrahi yolla temizleme: Siğillerin lokal anestezi uygulanarak, bisturi yardımıyla temizlenmesi gerçekleştirilir. Yara izi kalabildiğinden, uygulama pek tercih edilmemektedir. Yara kenarlarında tekrarlama riski devam edeceğinden, uygulama amacına ulaşmamaktadır.
İlaçlarla tedavi: Siğillerin üzerine sürülen kremler ve solüsyonlar bazı durumlarda fayda sağlamaktadır. Deri kalınlığı fazla olduğunda, virüse ulaşmak zor olacağından ilaçlar etkisizde kalabilir. Siğil dışına ilacın temas etmesi halinde tahrişler meydana gelebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder