Siğil İlaçları

By | 12:04 Leave a Comment

Siğil İlaçları

Siğil İlaçları, İnsan papilloma virüsleri (HPV) kadın ve erkekte farklı biçimlerde enfeksiyona sebep olan ve temelinde Cinsel temasla bulaşan mikrobiklerdir. HPV'nin 100'e yakın türleri vardır. Bunların bazısı yalnızca üreme sistemindeki enfeksiyonlara neden olur. Bunların genital HPV isimlerini taşımaktadır. Genital HPV'ler uzun sürede kanserde dönüşüm potansiyeli oluşturan hastalıklara yol açma risklerini belirleyen üç temel noktasına sahiptir. Düşük risk temelinde HPV tip 6 ve 11'dir. Genital siğillerin hemen hepsinden bu iki tür sebeptir. P 16 ve 18 ise yüksek risk taşıyan nokta örneğidir. Rahim ağzı kanseri bulgularının hemen, hemen yakınında oluşurlar. PAP smearda oluşmuş farklılıklar altında yatan özellikle yüksek ve normal risk taşıyan HPV türüdür.
Siğil ilaçları ve siğil giderme
Salisilik asit siğil ilaçlarının ve kremlerinin hemen hepsinde bulunmaktadırlar. Salisilik bileşenli sivilce ilaçlarının Formaldehit ve glutaraldehit gibi kimyasal madde içeren diğer siğil ilaçlarına nazaran daha güvenilir olduğu bilinmektedir. Bunun siğil ilacı uygulanan bölge ponza taşı ile ovularak siğilin kuruyan kalıntılarının temizlenmesi için bulunur. Son zamanlarda wartner siğil ilacı büyük bir başarı sağlayarak en popüler hale gelmiştir. Fakat wartner siğil ilacı kullananlar var ise bu ilacın salisilik asit içerdiğinin konusunda uzmanlarla bilgi sağlayabilirler.
Siğilde HPV aşının önemi nedir?
Hpv aşısındaki kullanım amacı, rahim ağzının kanser öncesi (servikal prekanseröz) lezyonları ile rahim ağzı kanserlerinin (servix kanserinin) engellenmesidir. Quadrivalan aşı (Gardasil) diğer bivalan aşıdan değişik olup genital siğillere karşı da koruyuculuk sağlamaktadır. Nihayet genital siğiller de son dönemlerde hızla yayılma eğilimindedir.
Siğilin koruyucu HPV Aşı türleri;
Merck firması olarak geliştirilen quadritravalan (Tip 16,18,6,11 benzeri) HPV aşının satış ismi "Gardasil" dir.
GlaxoSmithKline (GSK) firması olarak geliştirilen bivalan (Tip 16,18) HPV aşısının satış ismi "cervarix" dir.
Yapılan incelemelerin neticesine göre her iki HPV aşısı tarafından kolay tolere edilebilmekte, yüksek oranda bağışıklanma sağlanmakta, direnç HPV enfeksiyonu ve HPV enfeksiyonların ile ilişki klinik hastalığın aza indirilmesinde yararı olmaktadır.
Diğer yandan incelenmiş karşılaştırmalı çalışmalarda bivalan aşı ile oluşan Tip 18 antikor titresinin daha uzun zaman aldığı gözlemlenmiştir. Gardasil ile Tip 18 antikor titresinin yıllar arasında içinde düşmesine rağman oluşan "immun bellek" sayesinde koruyuculuk azalmaksın devam etmektedir.
Quadrivalan HPV aşısı (Gardasil) diğer HPV aşısından değişik olarak genital siğillere karşı koruma savunmasını sağlamaktadır. Yani, Cervarix sadece rahim ağzı kanserine karşı korumasına yaparken, Gardasil hem genital siğil hem de rahim ağzı kanserlerine karşı koruma sağlamaktadır.
Siğil HPV aşısı kimlere yapılabilir?
Human papilloma virüsüne (HPV) karşı yeni çıkan kuadrivalan aşı sayesinde artık servikal kanser riskini (rahim ağzı kanseri), sevikal displazi, vulva ve vajinanın prekanseröz lezyonları ve genital siğilleri yaşam boyu önleme şansına sahiptir. Henüz cinsel yaşamı başlamamış ergenlik çağındaki kızlara ve cinsel olarak aktif ancak henüz HPV bulaşmamış 45 yaşına kadar olan bütün kadınlara uygulanabilen bu aşı HPV'nin Tip 6,11,16 ve 18 adlı virüslerinden korunmaya yardım eden bir aşıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder